Bulgogi

Dit jaar staat het op 25 december niet op het menu, maar eigenlijk is Bulgogi mijn ultieme kerstmaaltijd. Bulgogi is een Koreaans gerecht dat wordt gemaakt van flinterdunne gemarineerde stukjes rundvlees die op de grill worden gebakken. Bulgogi betekent dan ook ‘vuurvlees’ en is mijn absolute barbecuefavoriet tijdens de zomer. Maar zoals ik al aangaf zie ik een bulgogi-kerstdiner ook helemaal zitten, omdat het het ultieme gerecht is om te delen en lang te tafelen- mits je genoeg bijgerechten serveert. Ik ben zelf namelijk niet zo dol op flink gebraad tijdens de kerstdagen (omdat ik er zo snel een propvol gevoel van krijg) en daarom is bulgogi zo ideaal: wikkel het in een blaadje sla met wat rijst, sesamzaad en bulgogisaus en je hebt de perfect bite.

Als jij deze kerst je familie wilt verrassen met een Koreaanse specialiteit, waag je dan aan onderstaand recept. Let wel: duizenden recepten circuleren op internet, evenals miljoenen tips en meningen van alwetende foodkenners- vaak Koreaanse Amerikanen (of: Amerikaanse Koreanen, maar dat is een andere discussie) met een doorgeslagen gevoel voor nostalgisch zwetsen of rondreizende voedselavonturiers met een grote waffel (“Toen ik door Oost-Azië reisde en een tijdje in Seoul woonde zei de zus van mijn Koreaanse hospita dat bulgogi toch écht zo en zo hoort…”). En al die mensen zijn op zoek naar het beste recept voor het flinterdunne en gegrilde rundvlees, of willen hun kennis van de enige perfecte manier van het bereiden van bulgogi tentoonstellen. Uit dit oerwoud van meningen en recepten blijkt wel dat bulgogi een van de populairste Koreaanse gerechten is, zowel binnen als buiten de Korea’s. Na het een en ander in restaurants geproefd te hebben en diverse do’s and don’ts betreffende deze gegrilde stukjes vlees op me in te hebben laten werken, heb ik besloten dat ik me niet laat vertellen dat je geen ‘gewone’ peer mag gebruiken maar een ‘Aziatische’, of dat je niet meer dan twee tenen knoflook aan 800 gram vlees mag toevoegen. Basta. De enige manier waarop je je eigen perfecte bulgogi op tafel krijgt is door trial and error. Zo vind ik entrecote minder geschikt dan rib-eye, maar gebruik die eerste vooral. Mijn mening zul je niet horen. Hieronder vind je mijn recept, maar gebruik ‘m vooral als basis voor je eigen bulgogi trial and error belevenis.

Ingrediënten voor 2 personen

400 gram ribeye, flinterdun gesneden

Voor de marinade:

4 eetlepels soyasaus

1 grote ui

4 tenen knoflook, fijn gehakt

3 bosuitjes, fijngesneden

1 eetlepel (bruine) suiker

1 eetlepel rijstwijn

1,5 eetlepel sesamolie

1 theelepel sesamzaad

1 peer, in kleine blokjes

Gemalen zwarte peper

Saus

2 flinke eetlepels gochujang

1 theelepel Koreaanse chilivlokken, gochugaru

1 eetlepel sesamolie

2 eetlepels azijn

1 theelepel suiker

Extra

Blaadjes sla

Gekookte rijst

To do

Pureer de ui tot een pasta. Voeg alle andere ingrediënten (op een deel bosuitjes voor garnering na) voor de marinade toe en roer goed. Als de marinade een te dikke consistentie heeft voeg je een scheutje water toe. Voeg de reepjes rib-eye to en laat minstens twee uur op kamertemperatuur marineren.

Bulgogi op de barbecue met houtskool smaakt verreweg het beste. Dus indien je de beschikking over een barbecue hebt- en het weer het toelaat- moet je die zeker voor deze gelegenheid aansteken. Een grillpan volstaat ook gewoon. Laat de pan heet worden, leg de reepjes vlees in de pan en bak op middelhoog vuur gaar. Let op, dit gaat bijzonder snel!

Eet bulgogi in een sla-wrap: Pak een blaadje sla, leg er wat rijst en vlees, een beetje saus* en wat sesamzaadjes. Vouw dicht, eet op en word blij. Herhaal.

 

*Zonder saus kan ook prima of je kunt er ‘kale’ gochujang en doenjang bij serveren- kan allemaal.

 

Bulgogi wrap

4 thoughts to “Bulgogi”

  1. Ik ben al een hele tijd van plan om bulgogi te maken, maar elke keer kwam het er maar niet van! Nu maar besloten dat ik dit recept van jou vandaag ga maken, ik ben erg benieuwd!! 🙂 Mijn vakantie naar Zuid-Korea is alweer jaaaaaren geleden, maar ik mis het eten daar nog elke dag hihi!

  2. Bak tot het gaar is. Een rib-eye steak van 2 cm moet 4/5 minuten op relatief hoof vuur en daarna onder alu folie laten rusten voor 2-3 minuten.

    Aangezien hier flinterdunne reepjes worden gebruikt lijkt het me dat ze maar een minuutje moeten garen anders worden ze te taai of heb je een richtlijn.

    Ik ga het vandaag maken.

    Thanks zover

    Rob uit Venlo

    1. Hi Rob, dank voor je reactie. Klopt hoor, dat de reepjes maar heel kort gebakken hoeven te worden. Anders krijg je inderdaad een taaie bende. Afhankelijk van hoe dun je de reepjes hebt gesneden is de baktijd inderdaad ongeveer 1 a 2 minuten- niet meer.
      Fijne zondag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *