Chili met stoofvlees

Midweek eenpansgerecht: chili met stoofvlees en chocolade

De simpele maar flinke “midweek eenpansgerechten” zijn naast recepten uit het Korean Food Lab erg in trek op Sesu Chops. Volkomen begrijpelijk, want ik steek na een volle en chaotische dag ook het liefst mijn kop in één enkele pan waar allemaal lekkers in zit. Het laatste waar ik dan zin in heb om met een knorrende maag drie uur met diverse pannen te jongleren waarna je eigenlijk te moe bent om je maal op te eten.

Eenpansgerechten dus. Toen ik mijn tot nu toe gepubliceerde receptenlijst door keek viel één van mijn favoriete eenpansgerechten direct op door afwezigheid: chili con carne. Hoewel ik chili met gehakt eigenlijk niet zo bijzonder vind heb je mijn aandacht wél direct wanneer er chili met stoofvlees op het menu staat. Mijn versie van de chili con carne is dus geen snel midweek eenpansgerecht, maar een slow cooking variant. De lezer trekt nu vast zijn of haar wenkbrauwen op, en terecht. Wie heeft er nu zin om op een doordeweekse dag een paar uur hongerig en uitgeput te wachten op een eenpansgerecht? Vrijwel niemand, ik weet het. Maar dit gerecht moet je óf op zondag maken en maandag opeten of klaarmaken op je thuiswerkdag. Als je dan ook nog eens de dubbele hoeveelheid maakt hoef je de volgende dag niet te koken. Bovendien smaakt deze chili een dag later nóg lekkerder. Wachten op deze chili met stoofvlees betaalt zich dubbel en dwars uit- beloofd.

Chili met stoofvlees
Chili met stoofvlees

Overtuigd? Pak een pan, gooi de boel erin, doe een dutje, voeg chocolade en bonen toe en eten maar. Een gedetailleerder recept van deze mooie chili met stoofvlees zie je hieronder.

Ingrediënten voor 4 personen (of 6 kleinere eters)

600 gram runderstoofvlees

2 uien, fijn gehakt

2 tenen knoflook, fijn gehakt

een halve rode peper (laat weg als je dat te pittig vindt)

2 rode paprika’s, in blokjes

2 blikjes van 400 gram met tomatenblokjes

1 theelepel gemalen korianderzaad

1 theelepel komijn

1,5 theelepel kaneel

1 afgestreken theelepel chilipoeder

1 afgestreken theelepel gerookte paprikapoeder

1 theelepel oregano

200 mililiter runderbouillon

2 blikjes bonen van 400 gram naar keuze (zwarte of chili bonen, black eyed peas of kidney bonen)

Sap van een halve tot hele citroen

45 gram pure chocolade (tenminste 75 procent cacao), geschaafd of fijngehakt

Een klein bosje koriander, fijngehakt

Olijfolie

Zout en peper

Extra: rijst, brood of tortilla’s voor erbij. Evt. zure room of guacamole.

To do:

Zet een grote stoofpan op het vuur en verwarm een flinke scheur olijfolie. Snijd het vlees in grove stukken en bak kort aan alle kanten bruin. Haal het dichtgeschroeide vlees uit de pan en voeg de uien, knoflook en een snufje zout toe. Draai het vuur wat lager en laat zacht en glazig worden. Voeg het korianderzaad, komijn, kaneel, oregano, chili- en paprikapoeder toe en schep de uien en knoflook goed om. Bak de kruiden en specerijen een minuut en voeg dan de paprikablokjes toe. Schep goed om en doe dan het vlees terug in de pan.

Voeg de tomatenblokjes en de runderbouillon toe en laat het geheel 2,5 uur op laag vuur stoven totdat het vlees super mals is. Voeg op het laatste moment de bonen, cirtroensap, chocolade en de helft van de koriander door het vlees. Schep om en laat een minuut of twee doorwarmen.

Schep de chili op borden, bestrooi met koriander en serveer met rijs, brood of tortilla’s. Een schep zure room of guacamole maakt het feest compleet, maar hoeft niet. Zorg dat je wat van deze chili met stoofvlees overhoudt om de volgende dag op te eten. Dan krijg je eten zonder te koken en waar geen bezorgmaaltijd tegenop kan!

Chili met stoofvlees
Chili met stoofvlees

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.