Hartige galette met pompoen

Hartige galette met pompoen en spinazie

Nadat ik afgelopen zomer mijn eerste galette met aardbeien en amandelen uit de oven had gehaald was het hek van de dam. Zoete aardbeien toegedekt in een heerlijk kruimelige én boterige korst, wie vindt dat nou niet briljant? Ik ben niet zo’n grote bakker die in een handomdraai een taart met 3 lagen en volledig gedecoreerd met marsepein en gesponnen suiker op tafel zet. Veel te gecompliceerd en ik word al iebel bij de gedachte om 50 roosjes van marsepein te boetseren of 100 identieke toefjes botercrème op een taart te spuiten. Nee, geef mij simpele hatsaflats taarten- tegenwoordig ook heel hip en bekend als ‘rustiek gebak’- ha.

Die galette met aardbeien was een vondst: de koek ziet er mooi uit, smaakt meer dan lekker en is zo gepiept. Ideaal voor de ongeduldige bakker. De weken na de eerste keer ‘galetten’ kwamen er varianten met allerlei soorten fruit uit de oven: appel, perzik, mango, noem maar op. Alles kan zo- hatsa!- het korstdeeg in. Maar toen werd ik toch overvallen door een zekere galette-overkill. Dus even werd mijn leven galetteloos. Tot vandaag, toen ik me weer bedacht dat alles in een galette kon, dus ook groente. Een hartige galette leek me een aardig idee en terwijl ik me bedacht wat ik er zoal in kon stoppen zag ik vanuit mijn ooghoek de vers van de markt opgepikte flespompoen mij smekend aanstaren. Hij moest hoe dan ook in de hartige galette leek hij me te zeggen, dus hij werd hier dan ook netjes voor geslacht.

In deze hartige galette combineer ik stukken flespompoen met verse spinazie en feta, maar je kunt zelf natuurlijk eindeloos variëren. Dit is daarom een goede manier om restjes uit je koelkast mee op te ruimen. Het korstdeeg voor een hartige galette is zonder suiker, maar mét wat Parmezaanse kaas- en ook heel eenvoudig bij elkaar te kneden. Het enige moeilijke aan de hartige galette is dat je ‘m niet te vaak moet maken. En dat zal een lastige zaak blijken, omdat ie zo lekker is. Die overkill ligt hoe dan ook op de loer als je twee keer per week enthousiast zo’n ding bakt, geloof me. Geniet, maar bak met mate zou ik zeggen.

Ingrediënten voor 1 hartige galette voor 4 personen

Het deeg:

220 gram bloem

30 gram Parmezaanse kaas

150 gram koude boter, in kleine stukjes gesneden

snufje zout

1 theelepel gedroogde tijm

2-4 eetlepels koud water

Vulling:

1 flespompoen

500 gram verse spinazie

150 gram zachte feta (geitenkaas/ricotta kan ook)

1 grote ui

2 tenen knoflook

halve theelepel chilipoeder

1 theelepel gedroogde tijm

50 gram Parmezaanse kaas

Een eetlepel tijm

Zout en peper

olijfolie

To do:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bedek een bakplaat met bakpapier en spreid de stukken pompoen erover uit. Bestrooi met zout, peper, chilipoeder en besprenker met een eetlepel olijfolie. Rooster de pompoenstukken 20-30 minuten in de oven todat ze zacht en wat donkerder gekleurd zijn.

Meng bloem, tijm en zout. Voeg de stukjes boter toe en kneed totdat er een kruimeldeeg ontstaat. Voeg 30 gram Parmezaanse kaas toe en kneed rustig door. Voeg dan 2-4 eetlepels water toe zodat je een deeg krijgt dat zichzelf net bij elkaar houdt (geen kruimeldeeg meer dus). Maak er een platte en ronde schijf van, wikkel er plasticfolie om heen en leg in de koelkast. Laat het daar een half uur rusten.

Maak dan de rest van de vulling. Zet een koekenpan op het vuur met een beetje olijfolie. Voeg de uienringen toe met een snuf zout. Laat op middelhoog vuur zacht worden en licht karameliseren. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Voeg vlak voordat de uien klaar zijn de knoflook toe. Bak op laag vuur en zorg ervoor dat de knoflook niet verbrandt. Doe het ui en knoflookmengsel in een kom en zet apart.

Zet de pan terug op het vuur met een scheut olijfolie. Voeg de spinazie toe en bestrooi met wat zout en peper. Het lijkt veel, maar je zult zien dat er vrij weinig overblijft wanneer de spinazie is geslonken. Spinazie slinkt razend snel, dat duurt ongeveer 2 minuten. Doe de spinazie in een fijne zeef en druk met de achterkant van een soeplepel zoveel mogelijk vocht eruit.

Haal het deeg uit de koeling. Bestrooi het aanrecht met een beetje bloem en rol het deeg uit in een cirkel met een doorsnee van ongeveer 35 cm. Leg het uitegrolde stuk deeg op een met bakplaat bekleed met bakpapier.

Bestrooi in het midden van de plak deeg met de helft van de Parmezaanse kaas (25 gram). Zorg dat er ongeveer 5 cm van de rand vrij blijft. Leg bovenop het laagje kaas het uien-knoflookmengsel. Daarna beleg je de hartige galette met pompoen, spinazie en hoopjes feta. Bestrooi met een beetje tijm. Vouw de galette dicht en bestrijk de korst met melk. Bestrooi de randen met de overgebleven Parmezaanse kaas. Bak de hartige galette 30-40 minuten in de oven of totdat de korst mooi goudbruin is geworden. Serveer warm met een groene salade.

Hartige galette met pompoen
Hartige galette met pompoen, spinazie en feta

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *