tteokbokki

Korean streetfood: tteokbokki (rijstcakes in spicy saus)

Tteokbokki. Wat? Huh? Ja, dat bekt lekker hè, tteokbokki. En ik vind het vooral een heel grappige naam, net zoals ik –simpele ziel die ik ben- heel lang dubbel lag nadat ik erachter kwam dat bibimbap bibimbap heet.

tteokbokki
tteokbokki

Nu streetfood wereldwijd zo vreselijk populair is dacht ik dat het wel zo leuk was om in het Korean Food Lab het nieuwe jaar af te trappen met hét Koreaanse snackgerecht, tteokbokki dus. Dit bestaat uit dunne cilindervormige rijstcakes (de vorm heeft wat weg van penne, maar daar is ook alles mee gezegd) die in een spicy saus op basis van gochujang (hete peperpasta) worden gekookt en geserveerd met bosui. Eigenlijk is tteokbokki ‘het patatje met’ van Korea en kun je zo’n portie rode rijstcakes op elke straathoek afhalen en in diezelfde straat- al dan niet op de hoek- opeten. Net als dat je een patatje oorlog of patatje kapsalon kunt bestellen bestaan er meerdere tteokbokki-variaties. Naast bosui kun je er ook viscakes of rundvlees doorheen doen. Maar als echte tteokbokki-maagd leek mij de simpele versie mooi om mee te beginnen.

Tteokbokki is echt fastfood, want het staat binnen een mum van tijd op tafel. De rijstcakes kun je in de Aziatische supermarkt kopen en dan is het een kwestie van de saus bij elkaar roeren en de rijstcakes koken. Over de spicy saus waren de vriend en ik lyrisch: lekker pittig, heerlijk umami, maar ook lichtzoet. Aan de rijstcakes moeten we nog even wennen. Je kent vast de kleurige Japanse zoete rijscakejes wel, mochi. Dit zijn cakejes gevuld met bonenpasta die nogal een kleverig mondgevoel hebben. Datzelfde mondgevoel heeft de ttekbokki en dat moet ik nog echt lekker gaan vinden. Wanneer je een hap neemt verwachten je hersenen een hap penne in tomatensaus en dan is de textuur van tteokbokki nogal een verrassing. Desalniettemin ga ik het vaker maken, want mijn lichaam moet er gewoon aan wennen- net zoals ik bier heb leren drinken en als (opstandige) puber olijven haatte, maar na verloop van tijd hemels vond. Ik weet ook zeker dat ik over een jaar niet meer zonder tteokbokki kan, anders zou het niet ‘het patatje met’ van Korea zijn toch?

Tover je eigen Korean streetfood op tafel en oordeel zelf!

Ingredienten voor 2 porties

400 gram rijstcakes

750 milliliter visbouillon

2 eetlepels gochujang (hete peper pasta)

1 eetlepel gochugaru (chilivlokken)

1 eetlepel sojasaus

1 theelepel sesamolie

3 theelepels suiker

2 bosuitjes, in brede ringen gesneden

2 eieren

optioneel: sesamzaad

To do:

Giet de bouillon in een pan en breng aan de kook. Voeg de gochujang, gochugaru, suiker, sojasaus en sesamolie toe en roer goed door. Zorg ervoor dat er geen klontjes gochujang in de bouillon drijven. Breng weer aan de kook en voeg de rijstakkers toe. Laat 10 minuten koken terwijl je af en toe roert.

Kook ondertussen de eieren.

Wanneer de rijstcakes goed zacht zijn draai je het vuur uit. Schep een deel van de bosui er doorheen. Verdeel de tteokbokki over twee borden en leg er de eieren op. Bestrooi met de overige bosui en eventueel met wat extra gochugaru, sesamolie en sesamzaadjes.

 

 

tteokbokki
tteokbokki

10 thoughts to “Korean streetfood: tteokbokki (rijstcakes in spicy saus)”

  1. oooh wat een leuke site 😀 Ik ben er letterlijk net tegenaan gegoogled :’) Heel gaaf, dit receptje komt absoluut op mijn todolijst te staan

    1. Leuk om te horen dat mijn blog nog een beetje te vinden is in het oerwoud van Google en dank voor je compliment 🙂 !! Ben benieuwd of dit gerecht je smaakt!

  2. Ik heb dit een aantal keer in Korea gegeten en het is als de erwtensoep in Nederland, erg lekker op een gure herfst-/winteravond. Maar is 750 liter visbouillon niet ietwat royaal? ?

    1. Haha dank voor je oplettendheid! Ik hou van royale porties, maar 750 liter is misschien wat aan de hoge kant ;). Het moet uiteraard 750 ml zijn- ik ga het aanpassen 🙂

  3. Super leuke gerechten.

    Ik heb ook gegoogled
    Ben zelf koreaans en zoek altijd naar lekkere gerechten. Krijg er nu gewoon trek in.

    Ga zo door.

    Kim, HJ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *