Bloemkoolsoep met blauwe kaas

Romige bloemkoolsoep met blauwe kaas

De vriend was een nachtje weg: niet door ruzie of ander groot drama, maar vanwege allerlei belangrijke zaken waar de beste man zich de laatste tijd mee bezighoudt. Om die belangrijke zaken te kunnen managen en tot een goed einde te brengen is het voor hem noodzakelijk om buiten Amsterdam met andere belangrijke mensen af te spreken die ook met belangrijke zaken bezig zijn. Dit betekent dat ik zo nu en dan alleen moet slapen. Dat is niet leuk en zeer ongezellig, maar stiekem ook eng. Ik kan nogal eens debiel bang zijn in het donker en al helemaal als er zich ’s nachts rare kraak-, klop- en schuifgeluiden voordoen. Wanneer ik niet alleen thuis ben vallen deze geluiden me over het algemeen niet eens op en als het wel voorkomt weet ik dat er iemand (de vriend dus) in de buurt is met een goede verzameling honkbalknuppels en de vaardigheden om deze effectief in te zetten bij gevaar. Een nachtje alleen slapen betekent vaak uren wakker liggen en me heel erg bewust zijn van het feit dat mijn hand-oog-coördinatie te onderontwikkeld is om met een honkbalknuppel om te kunnen gaan, en bovendien ben ik ’s nachts een bijna-blinde wanneer mijn lenzen met de sterkte van -6 netjes netjes in het doosje op mijn nachtkastje liggen te weken. Wanneer een inbreker voor je neus staat prop je je lenzen natuurlijk niet even rustig op je oogbollen voordat je overgaat op een flink potje zelfverdediging. Kansloos.

Maar er zijn ook voordelen aan alleen thuis zijn, of eigenlijk maar één (en niet zo zeer een waardoor ik ’s nachts niet meer met klotsende oksels wakker lig): blauwe kaas. Mijn vriend heeft hier meer dan een grondige hekel aan, terwijl ik een puntje blauwe kaas, zoals stilton, gorgonzola of roquefort, zo als ontbijt zou kunnen opeten. Lekker! Helaas haal ik zelden blauwe kaas in huis vanwege het geklaag dat geheid daarop volgt. Blauwe kaas smaakt veel te scherp en heeft de geur van excrementen die het eten ervan zou verpesten, maar ook het hele huis in een onaangename damp zou hullen. De vriend weert dus blauwe kaas.

Aangezien ik van de week op een koude avond alleen thuis zou eten leek het me een goed moment om het diner voor één van wat blauwe kaas te voorzien. De lucht zou immers al lang en breed vervlogen zijn wanneer mijn vriend weer thuis zou zijn. Koude avonden en alleen zijn betekenen voor mij meestal een grote pan soep. In je eentje aan een gedekte tafel met een servet op schoot zitten en stilletjes je steak snijden vind ik vrij ongezellig bij een solodiner. Soep is niet alleen snel klaar, maar kan ook makkelijk op de bank worden opgeslurpt. Bloemkool en blauwe kaas vind ik een fijne combinatie en ik dacht dat deze twee ingrediënten prima de hoofdrol in een soep zouden kunnen spelen. Het werkte: zijdezachte en romige bloemkoolsoep die een wat krachtiger karakter kreeg door de scherpe en zilte smaak van roquefort en een fijne aardse smaak van wat gebakken wilde paddenstoelen. Voor wat crunch maakte ik wat croutons van oud brood- lekker!

In onderstaande bloemkoolsoep met blauwe kaas gebruikte ik roquefort, maar elke blauwe kaas is volgens mij wel geschikt.

Ingrediënten voor 4-6 kommen bloemkoolsoep

1 grote bloemkool, gewassen en in roosjes gesneden

1 grote aardappel, geschild en in blokjes gesneden

1 ui, grof gesneden

1,5 liter groentebouillon

50 milliliter room

100 gram blauwe kaas, in stukjes

200 gram wilde paddenstoelen

Een eetlepel fijngehakte bieslook

2 sneetjes uit brood, zonder korst en in dobbelsteentjes gesneden

Peper en zout

Olie om in te bakken

To do:

Zet een grote pan op het vuur met een scheut olijfolie. Bak de ui totdat ie zacht is en voeg de aardappelblokjes en bloemkoolroosjes toe. Schep goed om en laat een minuut of drie bakken op middelhoog vuur.

Giet de groentebouillon erbij en breng aan de kook. Laat met de deksel op de pan een kwartier op laag vuur zachtjes doorkoken. Wanneer de aardappel en bloemkool goed zacht zijn pureer je de groenten met een staafmixer (of in een foodprocessor/blender) totdat je een zijdezachte soep hebt. Voeg de room toe en mix nog een keer goed. Roer de helft van de blauwe kaas door de soep. Proef de soep en breng op smaak met zout er peper. Doe de deksel op de pan en laat staat.

Zet een koekenpan met wat olie op het vuur. Roerbak de paddenstoelen in twee minuten totdat ze wat kleur hebben. Schep uit de pan en zet apart.

Verhit 4 eetlepels olijfolie en bak de stukjes brood totdat ze goudbruin en knapperig zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.

Schep de soep in kommen. Bestrooi met wat paddenstoelen, de overgebleven blauwe kaas, de croutons en wat gehakte bieslook.

Bloemkoolsoep met blauwe kaas

Bloemkoolsoep met blauwe kaas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.