Tagliatelle met artisjokharten

Vier de lente met deze tagliatelle met artisjokharten

Je weet dat het echt lente is wanneer je ’s ochtends bij de eerste zonnestralen die door de kieren van je gordijnen heen piepen meteen bruist van de energie en vrolijk je bed uitspringt.  Dit in tegenstelling tot het cocoon gevoel in de winter, wanneer je wekker je met veel bombarie vertelt dat je moet opstaan om niet te laat op je werk te verschijnen, maar je het idee hebt dat dat rotding in het holst van de nacht staat te tetteren.

Gisteren was het zo ver: zonder hulp van de wekker stond ik ‘s ochtend vroeg al naast mijn bed. Lente! Naast vroeg opstaan betekent dat ook vrolijk, licht en fris eten voor mij- en vooral eten dat snel klaar is omdat ik de hele tijd in het zonnetje aan het spelen ben.

De tagliatelle met artisjokharten is het voorbeeld van feel good spring food: makkelijk, eenvoudig en zonnig. Aangezien de artisjokken bij mij in de buurt nu (nog) niet heel goed verkrijgbaar zijn en ik het bovendien een gedoe vind om verse artisjokken te bereiden gebruik ik ze uit blik. Jahaaa, dit is natuurlijk contra-Over Sesu, maar bij artisjokken maak ik graag een uitzondering. Voordeel hiervan is namelijk dat je niet debiel snel hoeft te schillen en tegelijkertijd met water en citroensap hoeft te hannesen omdat je artisjokharten anders dreigen te oxideren- en een onappetijtelijk kleurtje krijgen. Ook hoef je ze niet te koken, wat betekent dat ze direct door de pasta gegooid kunnen worden. Artisjokken uit blik: ge-weldig (bekijk hier een ander recept met artisjokken uit blik).

Vandaag dus tagliatelle met artisjokharten, die ik opfleur met enkel wat ui, knoflook, platte peterselie en Parmezaanse kaas. En omdat de artisjokken uit blik zijn maak ik de pasta zelf. Indien je daar te lui voor bent, gebruik dan gedroogde pasta of ‘verse’ uit het koelvak van de supermarkt.

Tagliatelle met artisjokharten voor 2-3 personen

Voor de pasta:

125 gram pastameel, type 00

75 gram semolina

2 eieren

Pastamachine of twee sterke armen en handen en een deegroller

Gebruik 250 gram gedroogde pasta als je geen zin hebt om zelf de handen uit de mouwen te steken

Voor de saus

1 blik artisjokharten, uitgelekt en in kwarten gesneden

1 ui, fijngehakt

1 grote teen knoflook, geplet

Een handvol platte peterselie, fijngehakt

Sap van een halve citroen

80 gram Parmezaanse kaas, geraspt

Olijfolie om te bakken

To do:

Voor de pasta mix je de bloemsoorten met de eieren in een keukenmachine en kneed je het daarna met de hand goed door totdat je een zacht en wat elastisch deeg hebt. Let op dat het deeg niet te nat is, want dan krijg je problemen met het uitrollen later. Maak van het pastadeeg een platte plak, wikkel in plasticfolie en laat een half uur rusten in de koelkast.

Haal de pasta uit het plasticfolie. Snijd in twee stukken en rol met de pastamachine of deegroller uit tot dunne vellen. Bestuif de vellen met bloem en vouw op. Snijd de vellen nu in repen van 8 mm (dus net onder de centimeter, de pasta zet uit wanneer je het kookt). Bestrooi met bloem en laat apart staat.

Breng een grote pan met water aan de kook en voeg flink wat zout toe.

Zet een grote koekenpan op het vuur met een scheut olijfolie. Voeg de ui toe en laat zacht worden op middelhoog vuur. Voeg dan de knoflookteen toe. Bak een minuut of drie door. Laat de ui niet bruin kleuren.

Wanneer het water in de pan kookt voeg je de tagliatelle toe. Verse pasta is binnen drie minuten gaar, gedroogde pasta in ongeveer 8 minuten.

Schep de artisjokharten bij de ui en knoflook en schep om. Draai het vuur wat lager.

Test of de tagliatelle bijna al dente is. Laat de pasta vooral niet te gaar worden, want hij gaart nog door in de pan met artisjokken. Wanneer de pasta goed is giet je het niet af, maar schep je het met aanhangend water in de pan met artisjokken. Schep goed om en voeg de helft van de Parmezaanse kaas toe. Als de pasta er droog uitziet schenk je er nog wat kookvocht bij. Haal de teen knoflook eruit en voeg driekwart van de peterselie toe. Breng op smaak met citroensap, zout en peper. Schep in diepe borden en serveer meteen met de overgebleven Parmezaan en peterselie.

Tagliatelle met artisjokharten
Tagliatelle met artisjokharten

Tagliatelle met artisjokharten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *