Cilbir

Çılbır: Turkse gepocheerde eieren met yoghurt

Zin in çılbır als ontbijt? Je weet wel (of misschien ook niet), die Turkse gepocheerde eieren met yoghurt en spicy botersaus. Als het water je bij het horen van de naam çılbır- die je overigens ongeveer uitspreekt als “tjulbur”- houd er dan rekening mee dat je na dit vullende ontbijt of weer linea recta naar bed gaat (ideaal voor een luie zaterdagochtend dus) of dat je een paar uur moet wachten voordat je weer in de fitnessapparaten kunt gaan hangen of winkelen/wandelen/zwemmen/of een andere activiteit waarbij een klein beetje lichamelijk inspanning wordt vereist. Na een bordje çılbır kun je namelijk even niets meer behalve uitbuiken en terugdenken aan je heerlijke doch zeer zware ontbijt. Plan de çılbır dus niet in op een doordeweekse dag, want je komt geheid te laat op je werk. Ik waarschuw je. Bovendien riek je de rest van de dag naar knoflook en dat kunnen sommige collega’s, klanten of bazen als onprettig ervaren- ik niet overigens, dus kom vooral langs wanneer je een portie knoflook naar binnen hebt gewerkt.

Nu vraag je je wellicht af waarom ik çılbır in hemelsnaam een plekje geef op mijn blog als het zo’n monsterlijk zwaar ontbijt is waarna je geen boe of ba meer kunt zeggen (en als je al ‘ba’ kunt uitbrengen je uit je giecheltje riekt). In de eerste plaats ben ik dol op dikke Turkse yoghurt met knoflook en ook nog eens fan van gepocheerde eieren. Als deze twee dan samen op een bord me aan liggen te staren ben ik bijzonder blij en neem ik het volgepropte gevoel dat na consumptie volgt maar voor lief. Niets is leuker dan ‘s ochtends Saturday Kitchen te kijken terwijl je een flink stuk geroosterd brood in de eieren met runny yolks doopt. De botersaus met gerookte paprika en kurkuma is spicy en zwaar, waar de de yoghurt met wat dille een mooi contrast mee vormt. Daarnaast ben ik de shakshuka-manie van de laatste tijd meer dan zat en vind ik het tijd om de trend aangaande eieren op ‘Midden-Oosterse wijze’ wat te verbreden. Kijk vooral verder dan je Shakshuka-neus lang is. Çılbır dus!

Ingrediënten voor 2 personen

250 milliliter Turkse yoghurt

Een halve teen knoflook

1 eetlepel fijngehakte dille

Een snufje zout

Versgemalen zwarte peper

1 eetlepel azijn

3 eieren (of 4 wanneer je echt veel trek hebt)

100 gram boter

Een afgestreken theelepel gerookte paprikapoeder

Een snufje kurkuma

Een halve theelepel cayennepeper

Een eetlepel gehakte platte peterselie

Brood

To do:

Pak een snijplank, hak de knoflook grof en voeg een snuf zout toe. Maak er een pasta van. Roer door de yoghurt en voeg de peper en dille toe. Schep in een groot diep bord en zet apart (ik vind het gezellig om de çılbır op een groot bord te serveren en te delen, maar je kunt ook eenpersoons porties maken natuurlijk).

Smelt de boter langzaam in een steelpannetje met de cayennepeper, paprikapoeder en kurkuma. Wanneer de boter goed is gesmolten en licht begint te schuimen draai je het vuur uit. Pak een fijne zeef en een kommetje. Schenk de boter door de zeef in het kommetje en zet apart.

Pak een grote pan en vul die met water. Voeg een beetje zout toe en breng aan de kook. Draai dan het vuur laag en voeg de azijn toe. Roer met een lepel in het water zodat er een draaikolk ontstaat. Breek een ei in een klein kommetje  en laat daarna voorzichtig in het midden van de draaikolk glijden. Herhaal dit nog twee keer (of als je vier eieren hebt, uiteraard nog drie keer). Zorg dat het water niet hard kookt en pocheer 3 minuten. Haal de eieren met een draadspaan uit het water en laat even uitlekken op keukenpapier.

Leg de eieren op de yoghurt. Schenk de boter over de eieren en bestrooi met wat gehakte verse peterselie. Snijd de eieren in met een mes zodat het eigeel eruit loopt. Serveer met knapperig brood.

Cilbir
Cilbir

Tip: çılbır mag dan wel van oorsprong een ontbijt zijn, maar maak er een frisse salade met veel groenten bij en je hebt een speciaal avondmaal op tafel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.