Voordat je het recept voor deze zomerse salade met gerookte kip, mango en avocado onder ogen krijgt het volgende: ein-de-lijk doe ik dan mee aan de onder foodbloggers welbekende foodblogswap. Dit is een maandelijks terugkerende uitwisseling van recepten onder foodbloggers: je geeft je op, krijgt een blog toegewezen en dan mag je daar een lekker recept van uitkiezen om zelf te koken, waar je ook je eigen draai aan dient te geven. Een fijne uitdaging en een goede manier om andere mooie foodblogs te ontdekken. Een leuke klus dus!
Hoewel ik al tijden watertandend naar creaties van andere foodblogswap-deelnemers gluurde, kwam het er steeds maar niet van om zelf mee te doen. En dat is geheel aan mijn eigen chaotische organisatie te wijden: hoe strikt ik ook ben in het plannen en halen van deadlines in het dagelijks leven, als foodblogger blink ik daar geloof ik wat minder in uit. Maand in maand uit nam ik me voor om me op te geven, maar keer op keer kwam ik zodra ik me wilde opgeven erachter dat de inschrijving net gesloten was- zucht. Deze maand is dus een unicum, want ik had me op tijd geregistreerd- hoera, hoera- én meteen heel georganiseerd een kruis in mijn agenda gezet op een in het verschiet liggende vrije middag, zodat ik een mooi gerecht van de fijne foodblog Great Little Kitchen kon uitzoeken en kokkerellen.
En dat mooie gerecht vond ik: een zomerse salade met gerookte kip, mango en avocado. Blogger Stéphanie geeft aan dat het mooie weer om een salade vroeg en dat vond ik vandaag nou ook. De drukkende hitte in Amsterdam was de afgelopen dagen niet te harden en behalve op ijsjes en water leef ik deze dagen dan ook bij voorkeur op goede verfrissende salades. Maar ze moeten wel vullen, bite hebben en bomvol smaak zitten. De salade met gerookte kip, mango en avocado van Stéphanie is daar het perfecte voorbeeld van: lichtzoet door de mango, het zacht romige van de avocado, body door de rokerige kip en een goede crunch door de cashewnoten. Ik heb de salade een Sesu-twist gegeven door er een Aziatische variant van te maken. Ik heb wat bosui en knapperige taugé toegevoegd, frisse koriander en een tangy dressing van chilisaus, vissaus en limoen. De eikenbladsla en rucola die Stéphanie in haar recept gebruikt heb ik vervangen door veldsla- puur omdat ik een rucola-overkill had door de grote hoeveelheid salades die ik de afgelopen dagen al naar binnen heb gewerkt. Zoals je ziet is het een kleurrijke salade geworden: een zomervakantie op je bord wat mij betreft!
Ingrediënten voor 4 personen
150 gr veldsla
2 bosuitjes, in dunne ringetjes gesneden
150 gr gerookte kipfilet, in reepjes
½ mango, in blokjes
1 avocado, in reepjes
50 gram taugé
200 gr cherrytomaten, gehalveerd
Een handje ongezouten cashewnoten, en een beetje extra
Een handje koriander, fijngehakt
Zout en peper
Dressing
1 theelepel zoete chilisaus
2-3 theelepels vissaus
2 theelepels plantaardige olie
Sap van een halve limoen
To do:
Doe de reepjes gerookte kipfilet, avocado, mangoblokjes, cherrytomaten, helft van de ringetjes bosui, de cashewnoten en taugé in een grote kom. Leg de veldsla erbovenop zodat de blaadjes niet meteen slap worden door het vocht van de mango en cherrytomaatjes.
Pak een klein kommetje en meng daarin de zoete chilisaus, vissaus, olie en limoensap. Roer goed door en giet over de salade en bestrooi met een beetje zout en flink wat peper. Meng de salade voorzichtig door elkaar. Dit gaat het makkelijkste met je handen zodat je de zachte mango en avocado niet in moes verandert. Proef de salade en breng eventueel verder op smaak met zout, peper of limoensap. Schep de salade op een schaal en bestrooi met wat extra cashewnoten, de rest van de bosuitjes en de fijngehakte korianderblaadjes.
Wow erg mooie foto’s zeg! Echt een plaatje zo de salade op het bord. Leuk ook de Aziatische twist 🙂
Dankje! Het was een lekker recept, werd er heel blij van 🙂