Menemen

Ontbijten op z’n Turks met menemen

Dat ik van stevig ontbijten hou mag inmiddels duidelijk zijn. Ook zal het feit dat, naast de Koreaanse keuken, Turks eten bij mij een streepje voor heeft je niet ontgaan zijn. Eerder heb ik je al verteld over het zwaarste ontbijt der zware ontbijten, de Turkse gepocheerde eieren in botersaus. Ik heb echter nog een ander gerecht waar ik je over moet vertellen en dat is menenem (zeg: mè-nè-mèn), Turks roerei met wat specerijen, tomaat en groene pepers. Nu de weergoden na het zachte weer in december hebben besloten dat het toch een tikkie kouder moet worden- en ik als echte koukleum zelfs in huis met een sjaal om rondloop- mis ik de zware ontbijtgerechten uit Turkije. Dit gemis werd nog meer aangewakkerd toen ik foto’s van Istanbul in een dik pak sneeuw op sociale media voorbij zag komen. Winters kunnen heftig zijn in Istanbul. En de enige manier om je hier tegen te wapen is een dikke jas en een flinke maaltijd.

Menemen
Menemen

In de tijd dat ik in Istanbul woonde vergreep ik me naast börek en kommen verwarmende linzensoep ook aan pannetjes vol menemen. Met een groot stuk brood dat je aan stukken scheurt en in je eieren doopt warm je meteen op en kun je er weer even tegenaan. Mijn favoriete plek in Istanbul om op te warmen en menemen te eten was in een klein zijstraatje van de beroemde winkelstraat İstiklâl Caddesi in de wijk Taksim (zie de beroerde foto hieronder). Ik ben de naam van het café helaas vergeten omdat ik het altijd “de plek waar ze goede menemen en koffie hebben” noemde. Als ik weer eens in Istanbul ben zal ik de plek weer opzoeken en er hier wat over schrijven, want het is een prachtige plek om eens te bezoeken.

Menemen in Istanbul
Menemen in Istanbul, een foto uit de tijd van voordat ik me in foodfotografie interesseerde

Ik maak menemen regelmatig zelf sinds de eerste keer dat ik het proefde, zo’n tien jaar terug. Misschien was ik daarom wel zo verbolgen over de shaksuka-manie van het afgelopen jaar waarin de New York Times en Yotam Ottolenghi shakshuka wereldwijd op de kaart zetten. Al die aandacht in magazines, kookboeken en tv-programma’s vond ik stiekem een beetje zielig voor menemen, het vrijwel identieke broertje van shakshuka en die onterecht onopgemerkt blijft. Hoe dan ook, toen ik laatst zag dat het team achter BBC Good Food weer een oude foto van menemen had afgestoft en op de website plaatste kreeg ik weer hoop.

Laten we en masse dit eiergerecht maken zodat menemen de credits krijgt die hij verdient. Wees wel gewaarschuwd: dit maaltje is geen skinny eiwitomeletje. Indien je goede voornemens had wat betreft vermindering van calorie-inname zou ik daar nu maar van afstappen. Of loop een extra blokje om op weg naar de eierboer!

Menemen
Menemen

Ingrediënten voor 2 personen

Let op: menemen hoort ‘nat’ te zijn, bak de boel dus niet te lang door.

5 eieren

1 kleine ui, gesnipperd

2 groene pepers (yesil biber), fijngehakt

een halve teen knoflook, geperst

een halve rode chili peper

3 rijpe tomaten, in kleine blokjes gesneden

1 theelepel paprikapoeder

1 theelepel gemalen komijn

1 theelepel oregano

1 eetlepel fijngehakte peterselie

Zout en peper

Olijfolie

Extra: brood en yoghurt om erbij te serveren

koekenpan die in de oven kan

To do:

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Zet een koekenpan op het vuur met een flinke scheut olijfolie. Wanneer de olie warm is voeg je de groene pepers, ui, chilipeper, komijn, paprikapoeder en oregano toe. Bestrooi met zout en peper en laat de groenten op middelhoog vuur 5 minuten bakken en zachter worden. Voeg daarna de knoflook toe en bak nog een halve minuut door.

Voeg de tomaten toe, schep goed om en laat 4-5 minuten stoven en goed zacht worden. Het vocht dat uit de tomaten komt zorgt dat je menemen mooi nat blijft straks. Draai het vuur laag, breek 3 eieren in de pan en roer ze snel door de groenten. Werk hierna snel, want je eieren moeten nat blijven: maak met een lepel twee kuiltjes in het ei-groente mengsel en breek daar de overige twee eigen in. Schuif de pan direct in de hete oven en bak de eieren in ongeveer 6 minuten gaar*, of iets langer als je niet van zacht eigeel houdt.

Haal de eieren uit de oven en schep op borden. Strooi er wat gehakte blaadjes peterselie overheen. Serveer er brood en dikke yoghurt bij. Jouw dag kan niet meer stuk.

*indien je geen pan hebt die in de oven kan kun je de deksel op de koekenpan doen en de eieren op laag vuur laten garen. Ik vind het zelf gewoon het lekkerst uit de oven, maar beide opties zijn mogelijk.

Variaties: ehm, die zijn ein-de-loos. Denk aan het toevoegen van stukken witte kaas of Turkse worst- wordt de boel nog heftiger van, ha.

Menemen
Menemen: een degelijk ontbijt in de winter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.