Pad Thai met garnalen (gebakken noedels)

Pad Thai met garnalen (gebakken noedels)

Pad Thai is waarschijnlijk één van de beroemdste Thaise gerechten die er bestaan- of in ieder geval in het westen- en is dan ook op zo ongeveer elke menukaart van Thaise restaurants en afhaalcentra te vinden. Hoe gek ik ook op de Thaise keuken ben en bijna wekelijks een Thai style curry of salade maak en echt verslaafd ben aan Thaise viskoekjes, had ik me tot voor kort nog nooit aan Pad Thai gewaagd. Dit komt enerzijds omdat ik tot een paar jaar geleden dacht dat ik niet van gebakken noedels hield (ja, ik weet dat dat gek is) en omdat ik in Thaise restaurants veelal dezelfde gerechten bestel zodat ik dan verzekerd ben van een goddelijk maal. Met andere woorden: “wat een boer niet kent dat eet hij niet” is zo nu en dan ook op mij van toepassing. Ja, ik kom er open en eerlijk voor uit (ik heb bijvoorbeeld ook nog nooit beef Wellington gegeten, dat lijkt me nou niks, zo’n homp vlees in deeg). Hoe dan ook, de tijd dat ik onbekend was met Pad Thai is nu eindelijk verleden tijd.

Pad Thai gebaseerd op het recept van Saiphin Moore

Zoals je eerder hebt kunnen lezen ben ik erg blij met het boek Rosa’s Thai Café. Hoewel ik het boek vooral prees om Saiphin Moore’s moderne twists en creativiteit was het eerste gerecht dat ik uit haar boek maakte toch die goede ouwe Pad Thai. Het gerecht was smakelijk gefotografeerd en bovendien was Moore’s versie met garnalen en daar ben ik sowieso dol op. Ik heb het gerecht twee keer gemaakt: één keer volgde ik het exacte recept, de andere keer heb ik verse chilipeper, wat meer vissaus en knoflook toegevoegd. De Pad Thai uit Rosa’s Thai Café is namelijk lekker, maar naar mijn smaak toch een beetje vlak. Knoflook en chili maakten de boel meer dan goed!

Pad Thai met garnalen (gebakken noedels)
Pad Thai met garnalen (gebakken noedels)

Het ingrediënt dat Pad Thai tot Pad Thai maakt is (behalve de noedels) het zurig smakende vruchtvlees van de peulvrucht van de tamarindeboom dat er doorheen gaat. Je kunt tamarindepulp- of pasta gebruiken. Je maakt hier een saus van, samen met wat sojasaus en knoflook die je over de gebakken noedels en groenten giet: bijzonder lekker. Velen van jullie zullen Pad Thai eerder hebben gegeten of gemaakt, maar ik hoop dat deze blogpost dan een fijne reminder is om dit eenvoudige maar smaakvolle gerecht weer eens op tafel zetten. Voor de lezers die nog nooit Pad Thai hebben bereid: maak het nu, het staat binnen een poep en een scheet op tafel en je hebt nog sneller schoongelikte borden.

Ingrediënten voor 3-4 personen

300 gram glasnoedels, 20 minuten geweekt in warm water en uitgelekt

12-16 (reuze)garnalen

4 eieren, losgeklopt

2 eetlepels gedroogde koolraap (te koop bij de Aziatische supermarkt)

2 handen taugé

2 tenen knoflook, fijngehakt

een halve theelepel chilipoeder

1 rode chilipeper, fijngehakt (met of zonder zaadlijsten)

3 bosuitjes, fijngehakt

4-5 eetlepels geroosterde pinda’s, grof gehakt

1 limoen in partjes, voor erbij

olie om in te bakken

evt Thaise vissaus om op smaak te brengen

Voor de Pad Thai-saus:

3 eetlepels tamarindepulp (te koop bij Aziatische supermarkt) (of 3-4 eetlepels tamarindepasta)

3 eetlepels plantaardige olie

3 sjalotten, gesnipperd

1 teen knoflook, fijngehakt

2 eetlepels palmsuiker

1-2 eetlepels Thaise vissaus

To do:

Begin met de Pad Thai-saus. Laat de tamarindepulp in ongeveer 6 eetlepels heet water weken. Roer door. Zet een pan op het vuur met wat olie en roerbak de sjalotten totdat ze goudbruin zijn. Voeg de knoflook toe en bak kort mee, maar laat niet verbranden. Vervolgens schenk je de de tamarindepulp (of pasta) in de pan die je iets laat inkoken. Voeg de palmsuiker toe en roer goed door. Voeg daarna de vissaus toe en laat een minuut ietwat inkoken. Draai het vuur uit en zet de saus apart.

Zet een wok met een flinke scheut olie op hoog vuur en laat heet worden. Voeg de chili, knoflook en eieren toe en doe de noedels erbij. Roer totdat de eieren bijna gestold zijn. Voeg de garnalen en gedroogde koolraap toe. Zodra de garnalen gaar zijn voeg je de Pad Thai-saus toe die je nog mee roerbakt totdat de noedels mooi bruin zijn gekleurd. Schep de taugé, pinda’s en bosuitjes door de noedels en bak een minuut door. Breng op smaak met extra vissaus. Schep op borden en serveer met partjes limoen.

Pad Thai met garnalen (gebakken noedels)
Pad Thai met garnalen (gebakken noedels). Vergeet niet flink wat limoensap er doorheen te doen!

 

 

3 Comments

  1. Dit is echt wel een lekkere Pad Thai. In Thailand kan ik mij herinneren dat ik het een aantal keer bestelde en stomme ik er ook een aantal keer flinke brokken tofu in terugvond. Ieder zijn of haar smaak, maar ik houd er niet. Deze daarentegen ga ik zeker maken. Zelfde smaken hoop ik, maar dan zonder dat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.