Hartige spelt scones

Spelt scones met Parmezaanse kaas & bieslook

Spelt vormt tegenwoordig de hippe graansoort die hippe foodies in hun brood en pasta eisen: het zou namelijk meer voedingsstoffen dan tarwe bevatten, bomvol vitaminen zitten en ook nog eens geneeskrachtige kwaliteiten hebben. Stop maar in je mond dus! Dat ik geen hippe healthfreak ben en alle graan- en tarwesoorten met evenveel plezier in mijn mond stop wil niet zeggen dat ik anti- hippe speltproducten ben, hoor. Welnee. Zo vond ik laatst nog een mooie zak speltbloem in mijn keukenkastje die ik enige tijd terug uit Engeland had geïmporteerd, maar vergeten was te verwerken in baksels die op het programma stonden. Het aardige van speltbloem- en meel is de nootachtige smaak die je zelfgebakken brood ervan krijgt. In die nootachtige smaak had ik wel zin, en in vers brood ook, maar tijd en puf om dat brood ook te bakken had ik niet (of lees: geduld om te wachten op brooddeeg dat twee keer moet rijzen).

Een goed en snel alternatief voor vers brood zijn dan hartige spelt scones- wat mij betreft dan. De klassieke zoete scones met clotted cream, lemon curd of alleen wat boter vind ik een gevaarlijk lekkere traktatie wanneer ik zin heb in zoetigheid, dus ik bedacht me dat hartige spelt scones met de Parmezaanse kaas, verse bieslook en tijm die ik in de koelkast vond me vast ook prima zouden smaken bij een kom verse soep.

De kunst is om scones zo fijn kruimelig, boterig en licht te krijgen- en dan is het zaak om ze zo snel mogelijk op te eten. Hoe verser, hoe beter. Oude scones worden te zacht en verliezen hun boterige ‘ vlokkerigheid’. Verse scones die niet goed zijn gerezen zijn massief en zwaar, en kunnen wat mij betreft meteen de prullenbak in (en dat vind ik dan weer heel erg, omdat ik me dan aan foodwaste schuldig maak). Dat snel opeten is bij mij meestal niet het grootste probleem, maar om de juiste textuur te krijgen wel. Als je onderstaande spelt scones wilt maken, volg dan dit enige advies op: blijf zo veel mogelijk van je deeg af, dus kneed het zo min mogelijk en gebruik een keukenmachine op pulse stand om de koude boter door de droge ingrediënten te mengen, want zo blijft je boter het koudst.

Ingrediënten voor 8 spelt scones

225 gram speltbloem

3 theelepels bakpoeder

90 gram parmezaanse kaas, geraspt

snuf zout en versgemalen peper

1 theelepel gerookte paprikapoeder

1 eetlepel verse tijm, gehakt

3 eetlepels bieslook, gehakt

55 gram koude boter, in kleine blokjes

120 milliliter koude melk

To do:

Verwarm de oven voor op 200 graden en bedek een bakplaat met bakpapier.

Meng de speltbloem met het bakpoeder, zout, peper en paprikapoeder en doe in een keukenmachine. Voeg de koude blokjes boter toe en zet op kort de pulse stand totdat de boter door de bloem is gemengd. Let op, verwacht nu nog geen grof kruimeldeeg, want het blijft er droog en bloem-achtig uitzien (totdat je zo de melk toevoegt).

Stort het de met boter gemengde bloem op het aanrecht en meng de Parmezaanse kaas, bieslook en tijm er snel doorheen. Maak dan een kuil in het midden van het deeg en voeg de melk doe. Kneed heel kort door elkaar en maak een ronde schijf van het deeg. Het deeg dient er grof uit te zien en nog half uit elkaar te vallen. Wanneer je denkt dat je door moet kneden is dat het teken dat je moet stoppen.

Snijd de schijf deeg in 8 punten (of steek er rondjes uit) en leeg de stukken dicht naast elkaar op de bakplaat. Dit zorgt ervoor dat je spelt scones goed zullen rijzen. Druk de scones een beetje aan wanneer ze echt nog te veel uit elkaar vallen. Bestrijk ze met wat melk en schuif in de oven. Bak 15-20 minuten of totdat ze goudbruin zijn.

Serveer warm met wat zachte roomboter. Deze spelt scones zijn als losse snack heerlijk, maar passen ook bij elke soep en zijn daarmee een goed alternatief voor de oude vertrouwde snee brood.

Hartige spelt scones
Hartige spelt scones met Parmezaanse kaas, bieslook en tijm

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.