Turkse yoghurtsoep (yayla çorbası)

Meneer de vriend was ziek en lag als een slappe lappenpop in bed, met zijn laptop op schoot en een strip ibuprofen en een kop thee binnen handbereik. Daar lag ie dan de hele dag te balen en ik verpleegde hem zo nu en dan. Maar dan wel op de Sesu-manier en dus door zieke-mensen-eten te bereiden. In dit geval Turkse yoghurtsoep, yayla çorbası, die naast een goede smaak ook een geneeskrachtige werking schijnt te hebben- met nadruk op “schijnt”. Want ik zeg het maar meteen: hier knapte de zieke vriend niet van op.

Eerst even wat meer over het gerecht: yayla çorbası staat in Turkije bekend als een fijne comfort soep om de winter mee te door te komen, maar dus ook als dé soep om zieken weer op de been te helpen. De combinatie van munt, yoghurt en krachtige kippenbouillon doet wonderen, en daarnaast zorgt de rijst in de soep ervoor dat het echt krachtvoer wordt. Het schijnt zelfs dat deze yoghurtsoep ook op veel menukaarten in Turkse ziekenhuizen is te vinden. Het leek me dus een puik plan om de vriend met zo’n supersoep snel weer beter te laten voelen zodat ik ‘m weer blakend van gezondheid naar zijn werk kon zien fietsen. Toegegeven, ik zette deze Turkse yoghurtsoep ook op tafel omdat ik ‘m zelf zo lekker vind in de winter: hij is zo fijn zacht, romig en lichtzuur! Ik vind het als yoghurtliefhebber bijzonder dat yoghurt ook echt de hoofdrol in deze soep speelt. Meestal wordt het op het laatste moment nog toegevoegd aan soepen, bij linzensoep bijvoorbeeld, maar het vormt nooit de basis.

Daar stond ik dan in een grote pan te roeren met genoeg Turkse yoghurtsoep voor een heel gezin. Het huis rook heerlijk naar kippenbouillon en munt. Nadat ik twee dampende koppen op tafel te had gezet probeerde de zieke meneer een voorzichtig lepeltje van mijn helende Turkse yoghurtsoep op te slurpen. Hij trok een vies gezicht, legde de lepel neer, zei “bah” en kroop snel terug in bed.

Tja, dat kan dus ook gebeuren. De vriend vindt warme yoghurt en rijst een verschrikkelijk onprettige combinatie, terwijl ik dat juist geniaal vind. Smaken verschillen dus, olé! Probeer deze Turkse yoghurtsoep eens zelf te maken en decide for yourself. De soep bevat weinig ingrediënten en kost vrijwel niets, dus het enige wat je kan overkomen is dat je de soep moet laten staan wanneer je ‘m niet lust. De vriend is overigens na dit mislukte oppep-diner nog 3 dagen ziek geweest. Dat komt natuurlijk omdat hij zijn bord (soepkom) niet had leeggegeten-ha.

Ingrediënten voor 4 personen

350 milliliter Turkse yoghurt

1 eierdooier

2 eetlepels bloem

80 gram rijst

200 milliliter water

750 milliliter kippenbouillon

2 eetlepels boter

1 eetlepel verse muntblaadjes

optioneel: pul biber of andere rode chilivlokken

To do:

Doe het water, de kippenbouillon en de rijst in een grote pan en breng aan de kook. Meng ondertussen in een andere kom de yoghurt, bloem en eierdooier goed door elkaar.

Wanneer de rijst zacht is voeg je ongeveer drie eetlepels bouillon aan het yoghurtmengsel toe. Roer goed door. Draai het vuur onder de pan met rijst laag en schenk al roerende het yoghurtmengsel door de rijst en bouillon. Breng al roerend tot net onder het kookpunt. Wanneer de soep wat dikker is, is hij klaar om te serveren. Vind je de soep te dik, voeg dan wat water toe. Breng op smaak met zout en peper, doe het deksel op de pan en zet apart.

Smelt de boter in een steelpannetje. Hak ondertussen de verse muntblaadjes en roer door de gesmolten boter. Schep de soep in kommen en verdeel de gesmolten muntboter er overheen. Bestrooi eventueel met wat pul biber. Eet smakelijk (of, eh… mischien ook niet).

Turkse yoghurtsoep
Turkse yoghurtsoep: yayla çorbası. Lust jij ‘m?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.