ravioli met ricotta en citroen

Sesu is back: verse ravioli met ricotta en citroen

Poehpoeh, ik ben er weer hoor! En ik dacht dat een recept voor verse ravioli met ricotta en citroen wel een goed recept zou zijn om mijn afwezigheid van de afgelopen tijd te kunnen compenseren. Niet dat ik de laatste maanden écht ben weggeweest, maar helaas lukte het me door omstandigheden niet om naast mijn gewone werk mijn blog fatsoenlijk bij te houden. Dat die omstandigheden kaas cravings en zwanger zijn omvatten is geloof ik inmiddels wel duidelijk, maar anders weet je het bij dezen!

39 weken onderweg

Een beknopte update wat dat betreft: de teller staat nu op 39 weken, de kleine dame is een beweeglijke circusartieste en mijn buik is zo groot als een hunebed. Afgezien van het feit dat zo’n hunebed enige rug- en slaapklachten veroorzaakt mag ik verder niet klagen: ik voel me fit en ben tijdens mijn verlof als een malle aan het koken en fotograferen om Sesu Chops weer volop te laten draaien.

Verlof = verse ravioli met ricotta en citroen maken

Maar goed, ik wil geen mama-blog van Sesu Chops maken, dus laten we ons even richten op die verdraaid lekkere ravioli met ricotta en citroen. Eigenlijk wil ik dit recept al sinds de start van mijn blog met je delen, want dit is het eerste raviolirecept dat ik ooit probeerde nadat ik Jamie Oliver in één van zijn tv-programma’s dergelijke gevulde deegpakketjes zag maken. Hij beweerde dat het ontzettend makkelijk was om zelf verse ravioli te maken en ik geloofde hem en zijn enthousiaste (toen nog) jongensstem, onschuldige geslis en pretogen. En het is waar. Zelf pasta maken is peanuts en ravioli vullen en vouwen eveneens. Ricotta is bovendien de meest perfecte en simpele basis als vulling: je kunt er eindeloos mee variëren en diverse kruiden en groenten aan toevoegen.

ravioli met ricotta en citroen
Voor mij het ultieme eetfeest: ravioli met ricotta en citroen

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het op tafel toveren van deze ravioli met ricotta en citroen dan wel geen moeilijke klus is, maar tijdrovend is het wel. Mij zal je dit recept dan ook niet na een lange werkdag zien maken: dit is typisch een gerecht dat je op je dooie gemak bij elkaar wilt koken. Als je zwangerschapsverlof hebt bijvoorbeeld.

Ingrediënten voor 4 personen, ongeveer 20 stuks

Voor de pasta:

400 gram pastabloem type 00

4 eieren

olijfolie

3 takjes salie

3 takjes oregano

Voor de vulling:

250 gram ricotta

2 eetlepels geraspte Pecorino kaas

2 eetlepels Parmezaanse kaas

Blaadjes van 3 takjes oregano

rasp van de schil van 1 citroen

zout en peper

Extra nodig: pastamachine of een deegroller en goede deeg-uitrol-vaardigheden

To do:

Maak het pastadeeg door de bloem en de eieren (met de hand of keukenmachine) kort te mengen totdat je grote broodkruimels hebt. Kneed dan goed door totdat de kruimels veranderen in een elastisch stuk deeg. Maak er een platte plak van, wikkel in plasticfolie en laat een half uur in de koelkast rusten.

Maak de vulling door alle ingrediënten voor de vulling door elkaar te mengen. Proef goed en voeg naar smaak extra zout, peper, kaas of citroenrasp toe (geen citroensap omdat de vulling dan mogelijk te waterig wordt).

Haal het pastadeeg uit de koelkast en rol uit met de pastamachine (of met de deegroller) tot lange, dunne vellen van ongeveer een millimeter dik.

Snijd de vellen in kleinere vellen van ongeveer 10 bij 14 cm. Leg op de bovenste helft van de vellen pasta een flinke theelepel vulling. Maak daarna de randen van de pastavellen een beetje nat met wat water. Vouw de onderkant van de vellen over de bovenkant met de vulling heen en zorg ervoor dat je alle lucht wegdrukt. Snijd het overtollige deeg weg. Kook de ravioli in een grote pan met kokend zout water in zo’n 3-4 minuten gaar.

Zet ondertussen een grote koekenpan op het vuur en verwarm daarin 5 eetlepels olijfolie. Wanneer op temperatuur voeg je de takjes salie en orgeno toe. Bak in twee minute knapperig en laat uitlekken op keukenpapier. Gooi de geurige olijfolie niet weg, maar laat in de koekenpan zitten.

Wanneer de ravioli gaar zijn schep je de pasta in de pan met de olijfolie waarin je zojuist de kruiden hebt gebakken. Schud de ravioli goed door de olie en voeg eventueel wat kookvocht toe zodat de pasta niet uitdroogt.

Verdeel de ravioli over de borden. Verdeel dan de knapperige salie- en oreganoblaadjes over de ravioli en rasp er wat extra Parmezaanze kaas over. Met deze verfijnde ravioli met ricotta en citroen tover je echt de lente, of zelfs zomer, op je bord. Ik zeg het je!

Nog meer zin in ravioli? Bekijk dit recept ook eens!

ravioli met ricotta en citroen
Ravioli met ricotta en citroen. De zon op je bord. Dit wil je maken- en eten!

 

 

deq

 

 

2 Comments

  1. Hmmm dit klinkt als een heerlijk recept! Leuk ook om dit helemaal zelf te maken 🙂 Succes met de laatste loodjes! Liefs, Merel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.